Založ si blog

Kto Vám pomôže najlepšie rozvíjať zručnosti a objaviť Váš skrytý potenciál?

Často sa stretávam, že ľudia nevedia presne vysvetliť kto je kouč, mentor, konzultant alebo tréner. Je to úplne v poriadku. Pred desiatimi rokmi som v tom nemal úplne jasno ani ja. Rád Vám ukážem rozdiely medzi týmito profesiami a ako Vám môžu byť v budúcnosti užitočné.

 

Čim ďalej tým viac začína byť v spoločnosti uvedomenie potrebu mať svojho kouča alebo mentora.Najčastejšie tieto služby vyhľadávajú podnikatelia a manažéri na všetkých úrovniach riadenia. Zároveň je služba koučingu dostupná aj pre bežných ľudí, ktorí neriešia pracovné veci, ale potrebujú objaviť riešenia pre svoj osobný život. Poďme sa pozrieť kto je kouč.

 

Správnymi otázkami podporujem klienta v jeho myšlienkovom procese prostredníctvom čoho sa klient inšpiruje k maximalizácii svojho osobného a profesijného potenciálu. Koučing je partnerstvo. Je to dôverný rozhovor, ktorého cieľom je aby klient našiel najvhodnejšie riešenia na rôzne životné výzvy.

 

Inými slovami môžeme povedať, že koučing ako tvorivý proces pomáha človekovi stať sa tou najlepšou verziou samého seba. Podstatou je pozeranie sa do budúcnosti, zameranie sa na riešenia a konkrétne akcie, ktoré vykonáte v budúcnosti aby sa dopracovali do určeného cieľa.

 

Kouč sa potrebuje v procese rozhovoru plne sústrediť na klienta aby správnymi otvorenými otázkami objavil v sebe a v svojich odpovediach to najlepšie možné riešenie.

 

Koho si vybrať aby Vám pomohol – záleží aké sú Vaše potreby a čo potrebujete vyriešiť. Vysvetlime si rozdiely v týchto profesiách:

 

Kouč – počas rozhovoru kladením otvorených otázok sa snaží u klienta cez jeho odpovede odhaliť to najlepšie riešenie a nastaviť po vzájomnej dohode konkrétny plán na dosiahnutie cieľov klienta.

 

Mentor – vychádza z profesionálnych skúseností v odbore a konkrétnymi radami usmerňuje, pomáha a podporuje klienta v dosahovaní jeho cieľov. Odovzdáva cenné znalosti a rozvíja klientove zručnosti.

 

Konzultant – expert v odbore s klientom konzultuje jeho požiadavky. Väčšinou prichádza z externého prostredia aby s klientom riešil jeho špecifické projektové alebo iné potreby.

 

Tréner / lektor – v biznis prostredí je to odborník a školiteľ, ktorý vyučuje vlastné alebo prevzaté a overené know-how z odboru. Informácie môžu pochádzať zo skúsenosti iných jednotlivcov a firiem.  Jeho úlohou trénovať techniky a zručnosti, ktoré pomáhajú rozvíjať klientovu oblasť záujmu.

 

Na záver sa s Vami rád podelím o citát Steve Jobsa, ktorý aj napriek svojej brilantnosti v biznise rád využíval koučing pre svoj osobnostný rast a napredovanie spoločnosti Apple.

 

 

 

„Vaša práca vyplní veľkú časť vášho života a jediný spôsob, ako byť naozaj spokojný, je robiť veci, ktoré považujete za skutočne skvelé. A jediným spôsobom, ako vykonávať skvelú prácu, je milovať to, čo robíte.“

 

 

Prichádza zlatý vek virtuálnej reality v predaji

30.04.2021

Značkový tovar, značková kozmetika a ďalšie druhy tovarov a služieb začínajú objavovať zlatý vek predaja a obrovské príležitosti, ktoré jej poskytuje online prostredie cez virtuálny showroom. Virtuálna realita dokáže zabezpečiť jedinečný zážitok spojený s nakupovaním. Mladšia generácia nakupuje aj cez mobil a sociálne siete. Doprajte nakupujúcim [...]

Orientácia na skvelú zákaznícku skúsenosť vám pomôže vyhrávať

28.02.2021

Položili ste ste niekedy otázku aké by bolo získavať zákazníkov na celý život? V zákazníckom servise a zákazníckych službách potrebujete nastaviť zážitkový predaj a pozákaznícky servis na novej úrovni. Potrebujete začať robiť oveľa viac ako doteraz, ale oplatí sa vám to. Maximálna orientácia na skvelú zákaznícku skúsenosť vám pomôže vyhrávať na [...]

Firemná kultúra ako účinný nástroj pre motiváciu a udržanie najlepších zamestnancov

29.01.2021

Manažment vo firmách dobre pozná ako dôležitá je motivácia zamestnancov. Generácia mladších zamestnancov má na výber rozdielne pracovné príležitosti ako ich rodičia. Oblasť motivácie a dôvody, ktoré rozhodujú pre prácu u konkrétnej spoločnosti sú hlbšie. Potenciálni uchádzači hľadajú zmysluplnú prácu, očakávajú seriózny prístup, firemné benefity a [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Kováč Michal

"Vzdelanie je tá najsilnejšia zbraň, ktorou možno zmeniť svet." Nelson Mandela

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 36182x
Priemerná čítanosť článkov: 1723x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy